Τι είναι το περιεδρικο συρίγγιο;

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μία πάθηση της περιεδρικής, περιπρωκτικής χώρας και είναι συνήθως χρόνια γιατί είναι παραμελημένη. Όσο περισσότερο παραμείνει χωρίς θεραπεία τόσο περισσότερο εξελίσσεται και δημιουργεί δυσάρεστες τοπικές συνθήκες και επιπλοκές. Χάρη σε σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και μεθόδους τα περιεδρικά συρίγγια θεραπεύονται και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Με τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους ιδιαίτερα όταν εφαρμόζονται από εξειδικευμένο χειρουργό έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το περιεδρικό συρίγγιο περιγράφεται ως μία μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου στην περιοχή του ορθού και του δέρματος διαμέσου του συριγγώδους πόρου.

Το έσω στόμιο βρίσκεται στην περιοχή του εσωτερικού του ορθού ενώ το έξω στόμιο βρίσκεται περιπρωκτικά στο δέρμα. Το έσω στόμιο συνήθως βρίσκεται πλησίον της οδοντωτής γραμμής ωστόσο μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα επίπεδα ψηλά ή χαμηλά πράγμα το οποίο και καθορίζει τόσο το είδος του συριγγίου όσο και το είδος της χειρουργικής αποκατάστασης. Ορισμένες φορές ενώ υπάρχει το έξω δερματικό στόμιο το συρίγγιο καταλήγει τυφλά στον ευθυσχιακό βόθρο χωρίς να τελειώνει και να έχει επικοινωνία με το έντερο οπότε ονομάζεται τυφλό συρίγγιο.

https://xeirourgosiatros.gr/wp-content/uploads/2024/07/periedriko-syriggio_tieinai.jpg

Ποιά είναι τα αίτια του περιεδρικού συριγγίου και πως δημιουργείται;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το περιεδρικό συρίγγιο δημιουργείται από κάποιες μικροφλεγμονές στις κρύπτες του βλεννογόνου περί την οδοντωτή γραμμή οι οποίες προϊούσης της διαδικασίας δημιουργούν το συριγγώδη πόρο ο οποίος στο τέλος καταλήγει στο δέρμα.

Ένα σημαντικό ποσοστό των περιμετρικών συριγγίων οφείλεται στην ύπαρξη παθολογικών καταστάσεων όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου παραδείγματος χάριν η νόσος Crohn. Επίσης η ύπαρξη γενικευμένου καρκίνου εντός της κοιλιάς, μετακτινική εντερίτιδα για καρκίνο, ή άλλες φλεγμονές, παραδείγματος χάριν λεμφαδενοπάθειες, φυματίωση και άλλα ,μπορεί να δημιουργήσουν συρίγγιο στην περιεδρική χώρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του περιεδρικού συριγγίου;

Η κλινική του εικόνα είναι συνήθως χαρακτηριστική και η οποία αφορά την εκροή πυώδους η ορώδους η όρο αιματηρού υγρού από το έξω δερματικό στόμιο το οποίο και θορυβεί τον ασθενή ώστε να επισκεφτεί έναν ειδικό για εξέταση. Ορισμένες φορές το περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να συνοδεύεται ή να ακολουθεί ένα περιεδρικό απόστημα οπότε στην περίπτωση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό διόγκωση ερυθρότητα πυώδη συλλογή τοπικά και πόνο. Σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως αυτό να απαιτεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση με διάνοιξη και χειρουργικό καθαρισμό πριν αρχίσει να επεκτείνεται και να επικοινωνεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενούς σε ορισμένες ευπαθείς κατηγορίες. Παραδείγματος χάριν ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη προχωρημένου σταδίου, ασθενής υπό κορτιζόνοθεραπεία, έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιδεινωθεί ραγδαία η φλεγμονή του περιεδρικού αποστήματος. Η εξέταση από κάποιον ειδικό θα θέσει αμέσως την διάγνωση.

Πως γίνεται η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου;

Για την διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου. Αρκεί μία επίσκεψη και εξέταση από κάποιον ειδικό και όποιος θα θέσει την διάγνωση με κλινική εξέταση. Σχετικά με την χαρτογράφηση του μεγέθους, της διαδρομής, και του ύψους του συριγγίου και κυρίως η εντόπιση του έσω στομίου αυτού, ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία MRI του περινέου και της κάτω κοιλιάς και ο διορθικός υπέρηχος.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των περιεδρικών συριγγίων;

Ανάλογα με την εντόπιση, τη διαδρομή και την σχέση με τους σφιγκτήρες μύες του πρωκτού και του ορθού τα συρίγγια αυτά χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες

  • Έξωσφικτηριακά
  • Μεσοσφικτηριακά
  • Διασφικτηριακά
  • Υπερσφικτητριακα

.

Ποια είναι η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων;

Η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι αποκλειστικά χειρουργική και δεν θα πρέπει να καθυστερεί σε καμία περίπτωση προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη της νόσου και να αποφευχθούν μελλοντικά μεγαλύτερα χειρουργεία λόγω της εξέλιξης της.

  • Συριγγεκτομη: αφορά την παρασκευή και πλήρη εκτομή του συριγγίου ,έχει ένδειξη στα χαμηλά συρίγγια στα οποία δεν εμπλέκεται το κύριο μέρος του σφιγκτήρα ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της ακράτειας εξαιτίας των χειρισμών . Στην περίπτωση που το συρίγγιο διαπερνά την υποδόρια μοίρα του έξω σφιγκτήρα δεν υπάρχει πρόβλημα με την εκτομή του και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ακράτειας. Τα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής είναι εντυπωσιακά και σε περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες είχε επουλωθεί πλήρως η περιοχή του συριγγίου.
  • Τοποθέτηση ελαστικού καθετήρα seton
    Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται όταν το συρίγγιο είναι επιπλεγμένο και με πορεία διαμέσου των μυών των σφιγκτήρων του πρωκτού. Ένας ελαστικός δακτύλιος εισέρχεται διά του σιρριγγώδους πόρου και σφίγγεται δίκην βρόγχου στα δύο άκρα του στο έσω και έξω στόμιο του συριγγίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή απο στέγαση και κατάργηση του συριγγίου ενώ ταυτοχρόνως δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος στην επούλωση του διατμηθέντος ιστού ούτως ώστε να μην τραυματιστεί και να διασφαλιστεί ο σφικτήρας και να μην υπάρξει ζήτημα ακράτειας. Η μέθοδος είναι ιδανική επίσης την περίπτωση διαπύησης με σκοπό την καλύτερη παροχέτευση και αφύγρανση της περιοχής.
  • Laser συριγγεκτομή (FILAC)
    Μετά την μέθοδο αυτή γίνεται είσοδος λεπτής οπτικής ίνας και απελευθερώνεται σταδιακά και κατά μήκος του συριγγίου η ενέργεια του λέιζερ με στόχο την καταστροφή και κατάργηση του συριγγίου. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η σημαντικά ελαττωμένη περιεγχειρητική νοσηρότητα καθώς και η προστασία των σφιγκτήρων – καθότι μένουν εκτός του χειρουργικού πεδίου. Για το λόγο αυτό η μέθοδος είναι ιδανική για περίπλοκα διασφικτηριακά συρίγγια ώστε να αποφευχθούν πιο περίπλοκες και αιματηρές επεμβάσεις στην περιοχή.

.