Καρκίνος χολής

Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστεως

Είναι μια συνηθισμένη και συχνή μορφή κακοήθειας του πεπτικού και συγκεκριμένα ανήκει στις 10 πιο συχνές σε ό,τι αφορά ολόκληρο το πεπτικό. Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες έως και διπλάσιο ποσοστό και κυρίως αφορά άτομα μεγάλης ηλικίας άνω των 60 ετών. Είναι μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή κακοήθειας με μικρές πιθανότητες Ίασης και σε αυτό συντείνει και η καθυστερημένη διάγνωση. Ο συχνότερος τύπος καρκίνου της χοληδόχου κύστεως κυρίως αφορά το αδενοκαρκίνωμα έως και 90 %. Η διάγνωση συνήθως καθυστερεί εξαιτίας της απουσίας ειδικών συμπτωμάτων τα οποία θα δώσουν την διάγνωση. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι μειωμένη όρεξη, άλγος στο δεξιό υποχόνδριο, απώλεια βάρους, ίκτερος, ναυτία, εμετός, πυρετός, και γενικά συμπτώματα που προσομοιάζουν τις χολοκυστίτιδας.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης.

Σαν τέτοιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί:

  1. η χολολιθίαση.
  2. η πορσελανοειδής χοληδόχος κύστη με επασβέστωση του οργάνου.
  3. πολυποδίαση της χοληδόχου κύστεως η οποία αφορά και τους αδενωματώδεις και τους χοληστερινικούς πολύποδες.
  4. Η αδενομύωση της χοληδόχου κύστεως.
  5. Συγγενείς ανωμαλίες όπως ανώμαλη συμβολή επί του παγκρεατικού πόρου η ύπαρξη κύστεων στο χοληδόχο πόρο.
  6. Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα.
  7. Πολλαπλές υποτροπιάζουσες φλεγμονές της χοληδόχου κύστεως σε συνδυασμό με χολολιθίαση.

Η διάγνωση για τον καρκίνο της χοληδόχου κύστεως

Η διάγνωση τίθεται με μια σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις που περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα, την αξονική τομογραφία, την μαγνητική τομογραφία των χοληφόρων και πιθανώς κάποια μορφη βιοψίας.

Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου της χοληδόχου κύστης;

Όπως προαναφέρθηκε η διάγνωση του καρκίνου της χοληδόχου κύστεως είναι συνήθως αργοπορημένη εξαιτίας της έλλειψης ειδικών συμπτωμάτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρά ποσοστά ίασης ακόμα και όταν η χειρουργική επέμβαση είναι εφικτή. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται η ανοιχτή χολοκυστεκτομή με μερική ηπατεκτομή σε συνδυασμό με κατάλληλο λεμφαδενικό καθαρισμό σε ομάδες της περιοχής. Πιθανότατα θα ακολουθήσει χημειοθεραπεία ή και ακτινοβολία όπως μπορεί να υπάρξει και χημειοθεραπεία πριν την επέμβαση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η πρόγνωση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης

Η πρόγνωση εξαρτάται κυρίως από το στάδιο της διάγνωσης και της θεραπείας το οποίο όπως προαναφέρθηκε συνήθως είναι αρκετά προχωρημένο. Συγκεντρωτικά η συνολική πενταετής επιβίωση συνήθως δεν ξεπερνά το 15% με βάση τισ διαθέσιμες στατιστικές. Στις περιπτώσεις που ο καρκίνος της χοληδόχου κύστεως αφορά τυχαίο εύρημα μετά από λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή για άλλα αίτια και η νόσος περιορίζεται στο βλεννογόνο και στον υπόβλεννογόνιο χιτώνα η πρόγνωση είναι πάρα πολύ καλή και η πενταετής επιβίωση πλησιάζει το 100%. Στην περίπτωση διήθησης του μυϊκού χιτώνα η πενταετής επιβίωση πέφτει περίπου στο 80-85%. Συνεπώς αν στην ιστολογική εξέταση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής τεθεί η διάγνωση με διήθηση του μυϊκού χιτώνα της χοληδόχου κύστεως θα πρέπει να επακολουθήσει δεύτερη επέμβαση πιο ριζικής εκτομής με συμπληρωματική μερική ηπατεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό παρακείμενων ομάδων.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ