Νόσος του Crohn

Τι είναι η νόσος Crohn;

Είναι μία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και είναι αυτοάνοσης αρχής. Τα ακριβή αίτια δεν είναι απολύτως γνωστά. Μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του εντέρου συχνότερο όμως σε συχνότητα εμφάνισης είναι το λεπτό έντερο και ιδιαίτερα η περιοχή της ειλεοτυφλικής βαλβίδας.

Συχνότερα εμφανίζεται σε νεαρά άτομα επομένως και η πρόγνωση της είναι χειρότερη λόγω της χρονιότητας και των επιπλοκών της σε βάθος ετών, όμως μπορεί να εμφανιστεί και να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμη και τυχαία πολλές φορές ως τυχαίο κολοσκοπικό εύρημα. Το αντρικό φύλο έχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης από ότι το γυναικείο.

https://xeirourgosiatros.gr/wp-content/uploads/2024/04/nosos-chron.jpg

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου Crohn;

Συχνότερα εμφανίζεται με διάρροιες, άτυπα κοιλιακά άλγη, αιμορραγία και απώλεια αίματος κατά τις κενώσεις με συνοδό αναιμία, ερυθρότητα,πόνο στα μάτια, καταβολή, δεκατική πυρετική κίνηση, ναυτία, απώλεια βάρους, πόνο στις αρθρώσεις και δερματικά εξανθήματα.

Επιπλοκές της νόσου Crohn

Η νόσος Crohn σχετίζεται με σημαντικές επιπλοκές οι οποίες γίνονται και επικίνδυνες για τον ασθενή όπως στένωση και απόφραξη του εντέρου, συρίγγια μεταξύ του εντέρου και του περινέου και γειτονικών οργάνων στο έντερο, αποστήματα ενδοκοιλιακά, περιπρωκτική νοσηρότητα με ραγάδες και έλκη, φλεγμονές σε άλλες περιοχές του σώματος, αρθρώσεις, οφθαλμούς, δέρμα, κα.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Κατά την επίσκεψη στο γιατρό εξαιτίας χρόνιου διαρροϊκού συνδρόμου, απώλεια αίματος από το ορθό, χρόνιου κοιλιακού άλγους, ο γιατρός πάντα συνυπολογίζει στην διαφορική διάγνωση την νόσο Crohn.

Υπάρχουν αιματολογικές εξετάσεις που συνηγορούν στην ύπαρξη της, ωστόσο είναι μη ειδικές και εμφανίζονται και σε άλλα νοσήματα αυτοάνοσα. Ειδικότερες εξετάσεις κοπράνων όπως η ανίχνευση Καλπρωτείνης μπορεί να βοηθήσουν στην διάγνωση.

Η οριστική διάγνωση γίνεται σχεδόν πάντα με κολονοσκόπηση κατά την οποία η εικόνα στο εσωτερικό του εντέρου είναι χαρακτηριστική και θέτει την διάγνωση. Η κολονοσκόπηση επιτρέπει και την λήψη κατάλληλων βιοψιών προς επιβεβαίωση της νόσου.

Ποια είναι η θεραπεία της νόσου Crohn;

Στα πρώιμα στάδια της νόσου η θεραπεία είναι συντηρητική και έχει στόχο αφενός μεν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που βασανίζουν τον ασθενή αφετέρου στην όσο το δυνατόν επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Τα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως είναι αντιφλεγμονώδη, κορτιζονοθεραπεία, αντιβιοτικά φάρμακα, φάρμακα ανοσολογικής αρχής και ανοσοτροποποιητικά.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου έχει θέση είτε στην αντιμετώπιση επιπλοκών της νόσου όπως είναι τα εντερικά συρίγγια και τα ενδοκοιλιακά αποστήματα που δεν μπορούν να ελεγχθούν διαφορετικά, σε προχωρημένες καταστάσεις της νόσου όπου απαιτείται εντερεκτομή. Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρείται το πάσχον τμήμα του εντέρου και αναστομώνονται τα δύο υγιή τμήματα. Ανάλογα με την εντόπιση της νόσου, την έκταση και την κατάσταση του εντέρου η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοικτή ή λαπαροσκοπική εντερεκτομή και αναστόμωση. Επειδή η νόσος έχει την τάση να υποτροπιάζει και να εμφανίζεται και χρόνια αργότερα, βασική αρχή της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι οι συντηρητικές εκτομές, ώστε να μην θυσιάζεται μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ