Τι είναι;
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι άλλοτε άλλης προέλευσης και μορφολογίας προσεκβολές του βλεννογόνου οι οποίες και αναπτύσσονται στην εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Είναι ένα σχετικά σπάνιο εύρημα και η συχνότητα εμφάνισής τους συνήθως κυμαίνεται λιγότερο από 5%. Υπάρχουν διαφόρων ειδών πολύποδες χοληδόχου κύστης,αληθείς αδενωματώδεις πολύποδες ή αδενώματα, οι καρκινικοί πολύποδες και οι ψευδοπολύποδες όπως είναι οι χοληστερινικοί ή οι φλεγμονώδεις πολύποδες.
Μια άλλη πάθηση του βλεννογόνου της χοληδοχου κύστεως, η Αδενομυωμάτωση που αποτελεί μη φλεγμονώδη πάχυνση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης θεωρείται δυνητικά προκαρκινική βλάβη και θα πρέπει να είναι υπό στενή παρακολούθηση ή και χειρουργική θεραπεία.
Οι πολύποδες γενικώς δεν προκαλούν συμπτώματα και συνήθως διαγιγνώσκονται τυχαία μετά από ένα υπερηχογράφημα κοιλίας το οποίο γίνεται για τσεκ απ ή για άλλους λόγους.Κάποιες φορές μπορεί να μην φανούν στην αξονική τομογραφία λόγω μικρού μεγέθους, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση είναι η μαγνητική τομογραφία και η MRCP (μαγνητική τομογραφία εντοπισμένη στα χοληφορα). Η συμπτωματολογία, όταν εμφανίζεται, είναι άτυπη και μπορεί να περιλαμβάνει δυσπεπτικά ενοχλήματα, από το ανώτερο πεπτικό.
Ποια είναι η Θεραπεία για τους πολύποδες χοληδόχου κύστης;
Όταν υπάρχει η αντίστοιχη ένδειξη, η θεραπεία για την πολυποδίαση της χοληδόχου κύστης είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η επέμβαση θα πρέπει να γίνεται στους αληθείς πολύποδες και οι οποίοι είναι ύποπτοι για κακοήθεια ενώ δεν θα πρέπει να ενθαρρύνεται στους ψευδοπολύποδες. Στην περιπτωση μικρών πολυπόδων κατω απο 9-10 χιλιοστα, αυτοι θα πρέπει να παρακολουθούνται αρχικά δυο φορές το χρόνο με υπέρηχο ώστε να διακριβωθεί αν έχουν αυξητικές τάσεις, αν παραμένουν σταθεροί σε μέγεθος, αρκεί ο ετήσιος έλεγχος.
Πολύποδες μεγέθους 10-12 mm. Οι πολύποδες αυτοί πρέπει να είναι σε στενή παρακολούθηση ενώ είναι ύποπτοι,ιδιαίτερα οι πιο μεγάλοι εξαυτών που ανιχνεύονται σε μεγάλο μέγεθος μέχρι και 20μμ μπορεί να είναι κακοήθεις. Σε περίπτωση ισχυρής ένδειξης κακοήθειας από τον απεικονιστικό έλεγχο ή και μετά από ιστολογική επιβεβαίωση πέρα από χολοκυστεκτομή μπορεί να απαιτηθεί και μερική ηπατεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό.απαραιτητες εξετάσεις για την σταδιοποιηση θεωρούνται η αξονική, η μαγνητική τομογραφία και το pet scan.
Σε αυτούς τους ασθενείς ιδιαίτερα σε εκτεταμένες βλάβες, συνιστάται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ανεξαρτήτως μεγέθους πολύποδα, λόγω αυξημένης πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου χοληδόχου κύστης.
Οι ασθενείς αυτοί έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθειας, όμως, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το μεγεθών και ο αριθμός των λίθων και το είδος των πολυπόδων, και κάθε περίπτωση να αξιολογείται και να εξατομικεύεται.
Όπως κολικός χοληδόχου κύστεως και χοληφόρων ή καί επεισόδιο οξείας παγκρεατίτιδας θα πρέπει να υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ